Dagens fakta - Smärta vid mjölksyra.

Dags för säsongens första dagens fakta.

Alla som idrottar vet känslan när man får mjöksyra. Det gör ont och känns som att man inte kan utföra samma kraft i samma tempo. Anledningen är att, vi helt inte kan. Kroppen har kommit till det stadiet där våra kemiska reakitoner upphör.

Den största faktorn är våra enzymer som arbetar som katalysatorer och påskyndar reaktioner under muskelkontraktioner (och andra reaktioner med). Dom kan som det heter, "denaturiseras" och bli oanvändbara om temperaturen eller pH-värdet inte är i fas till vad enzymet är kapabel till. Och när vi får mjölksyra sjunker pH-värdet i musklerna, och enzymerna kan inte utföra sitt jobb = smärta och misslyckande att utföra kontraktioner i samma kraft.

Dagens fakta.


Testresultat.

I morse var det testdags. Mina resultat:

Höghopp jämnfota från stillastående: 25.5 inches = 64.7cm

Långhopp jämnfota från stillastående: 8ft 5.5 inches = 2.58m

Pull ups: 18

Armhävningar: 64 (på 60s - bröst ner till ens näve)

Sit-ups: 57 (på 60s - händer på huvudet, upp och nudda armbågar och knän)

Planka: 4min 4s

Över lag nöjd med mina resultat. Var delad två på långhopp. Jag och Jesper hoppade exakt lika långt. Rätt förvånad över armhävningarna, trodde inte det skulle gå så bra faktiskt eftersom jag inte kört bröst nu på jag-vet-inte-hur-länge. Jepser dock, nämnvärt med 99 stycken armhävningar på 60s! Det är bara för mig att jobba hårdare. Plankan var jag också positivt överraskad med.

Vill definitivt bli bättre på pull-ups och hoppen. Nu är det bara att fortsätta jobba hårt!


Let's get smart

När jag uttalar mig nu tror jag det berör dom allra flesta där ute när det gäller plugg. Jag älskar känslan man har efter att man har pluggat sönder sig en hel dag, då man känner sig så lyckad och lugn. Då man vet att man gjort allt som kan ha gjort under den dagen helt enkelt, utan att överplugga. Det är en otroligt lugn och härlig känsla tycker jag.

Mycket är det tack för våra "Study-hall-timmar." Alla som kommer in nya på ASU måste plugga minst 10 timmar i veckan uppe i vårat "idrottshus," A.K.A. student-athlete center. Jag måste vara i grupp tisdag, torsdag, och söndag i 2 timmar = 6 timmar. Och sen gör man 4h på egen bedrift som dock registeras när man drar sitt student ID. Dom hjälper faktiskt en hel del, eftersom man blir tvingad till att plugga, men dock att man tar med sig det och lär sig göra det själv. Om man har över 3.0 (B i snitt) slipper man X-antar timmar. Så ju bättre betyg man har, mindra behöver man gå på dom där.

Imorgon bitti ska det bli test. Löp, sit-ups, planka, pull-ups, armhävningar. Återkommer med resultat.

Jag saknar min flickvän och min familj. Lilla Håkan.

Stjärt.

Värmen är olidlig

Har fortfarande inte vant mig vid värmen här. Det är över 40°C varje dag.. I skuggan. Tänka då att cykla till skolan varje dag i en kvart. Har med mig en deo i väskan. Funderar på att ta med en extra t-shitr också nästan!

Dock är det otroligt vackra solnedgångar här. Röd himmel. Jag har funderat på att ta en heldagshajk nån gång. Cykla till ett berg som kallas "CamelBack." Den ser ut som en kamel alltså. Det skulle vara skitskoj, men även ta hur lång tid som helst. Det tar kanske en timme upp för berget och en timme ner. Då får man utsikt över hela Phoenix. Vore hur ballt som helst att få en solnedgångsbild över staden!

Får se om/när det blir av. Defnitivt inte den närmsta månaden p.g.a. hettan!



Camelback

Dags för sömn

Nu har det blivit 10 träningar på 7 dagar. Ännu ett morgonpass imorgon väntar. Skulle kört landpass, men dom ska springa en hel del så jag står över löpiningen för ryggen. Blir simning istället. Kan bli upp emot 8000 om jag har otur.

Dags att lägga mig. Ska skypa med gumman imorgon så det ska bli skönt! Alltid lika kul att se hennes vackra ansikte :)

God natt USA, god morgon Sverige.

Ett pass värt att nämna

Detta är ett inlägg för simintresserade, så ni andra behöver inte läsa vidare.

Idag gick jag in med inställningen att jobba extra hårt. Hårt det blev.

Ett roligt insim som bestod av att springa runt alla tre bassängerna (en långbana, kortbana, hoppool) och hoppa från trean osv. Rätt skoj.

Direkt på det:

40x25 frisim st 25 med t-shirt. Mycket kvalité och undervattensjobb. Sen kom "huvudserien:"

Det var lagkapp. 3 stycken i varje lag. Det vart 15 lag! Start nerifrån när man nuddar väggen. Alla i laget skulle genomföra följande:

4x25fr
4x25fj
2x75 fj, ry, br
4x25fr
4x25ry
2x75 ry, br, fr
4x25fr
4x25br
2x75 br, fr, fj
8x25fr
2x75 fr, fj, ry

Allt var alltså max i ett sträck. Gosida 1400 yards maxarbete. Hade ont i halsen efter att ha andats så tungt så länge. Detta tog runt 40min. Ni som simmar där hemma förstår nog hur jobbigt det var.

Givetvis ett isbad efteråt, då jag hade problem att stå upp utan att skaka! Roligt, men jobbigt!


Livsoptimistiska Deniz

Idag = mindre bra dag. Träningen och så går helt okej, vilket är riktigt bra.

Men idag skulle jag fixa telefon och telefonnummer (Carinas telefon funkar ej här). Fick en bra deal, 30 dollar för en 130 dollar telefon. Dock blev jag av med cykeln under tiden. Vänder mig om i två minuter, och cykeln är snodd. Frustrerad man blir på världen, men jag antar att det bara är att leva vidare och glömma, inte sant?

Annars har resten av dagen gått till att plugga. Mycket träningsfysiologi. Kommer som sagt bli en tuff kurs med massa testande och teori på samma gång. Det finns många likheter med fysik.. Många ekvationer. Hastighet, vikt, calories, syreupptag, höjd etc. Ska bli skoj att lära sig om hur man ska få kroppen att prestera på maximal nivå!
Mikke kommer få många uppdateringar till sommarn om sitt styrkeprogram!

Så vi avrundar inlägget med två bilder som kan sammanfatta dagen.

Stjärt.



Pinsam tystnad

Ni som läser kanske känner igen när man kommer in i en ny klass och det är sådär pinsamt tyst. Sjukt jobbigt tycker jag. Så jag gick in i engelskalektionen igår, satte mig ner och tänkte på något roligt. Sen började jag skratta också så hela klasses kollade på mig som att jag var en idiot.

Kommer inte på något mer att skriva just nu.. Vaknade precis. Första dagen i veckan utan morgonträning! Känns skönt faktiskt.

Alla få ha en bra dag helt enkelt!

Hård träning, snabb återhämtning

Första riktiga simpasset var igår för mig. Fy alltså. Har aldrig kännt mig så kass. Den dagen fick mig att inse hur tufft det är med simning. Vi körde ett insim på 30s vertikal benspark 30s vertikal skovel 4 min i sträck. Dirket på det 8x50 fritt st 45. Klarade knappt starten i slutet! Passet landade på ca 3500m.

Det blev ett isbad med en gång. Har kört 4 isbad sen i fredags! Och idag kändes det hur mycket bättre som helst. Tuffare pass, landade på nästan 5000m. Och idag kändes det inte som att jag vill döda mig själv i alla fall. Ett stort tack till isbad!


För er som inte vet syftet eller fysiologin med isbad så funkar det som följande;
Efter ett hårt träningspass blir musklerna möra och trötta och dem försörjs då med extra mycket blod (syre) för återhämtning. När man hoppar in i ett isbad på ca 10-13°C dras blodkärlen ihop (syret till musklerna minskar). Men sen när man värms upp utvidgas kärlen mer än normalt, och återhämtningsprocessen sker mycket fortare. Just därför har jag inte haft lika mycket träningsvärk som jag i normalt sett skulle haft!

Thank you ice-bath!

Styrka

Nu var första styrkepasset avklarat. Var inget speciellt idag. Tränarn gick mest igenom övningarna med oss så vi får in rätt teknik. Jag gillar att det finns 4 simtränare, och en styrkecoach som verkligen vet vad han sysslar med och var simmare behöver.

Dagens morgonträning var för alla nykomlingar. Dom som vart här tidigare kör på eftermiddagen. Men jag ska prata med tränarn så be om tillåtelse att få köra på eftermiddagen eftersom jag är en 3e årare - Junior.

Sitter nu och skpar med min gosiga Evelina. Alltid lika skönt att se hennes ansikte!

Resten av dagen ska jag försöka fixa i ordning papper, träffa sjukgymnast, simma, och gå till engelskalektion.

Peace.


4kg köttfärssås

När träningen är igång måste man få i sig bra med mat! Idag började jag matlagningen hemma. Hade en hel del köttfärs, så varför inte laga allt och frysa in det så man har när man är trött och inte orkar laga mat? Och till middag igår, och lunch idag blev det laxsallad!

Spaghetti och köttfärssås blev det till middag ikväll. Nu har jag en hel del matlådor också. Känner att jag måste jobba dubbelt så hårt som dom andra nu om det ska ge resultat. Jobba dubbelt så hårt, och vara dubbelt så seriös.

Idag tackade jag nej till fest. Ska lägga mig nu och kolla på någon film. Saknar familjen där hemma. Hoppas alla har det bra!


Träningen är igång

Igår startade träningen upp (den var valfri) men jag är glad att jag gick. Längesedan jag tränade riktigt hårt nu, så det ska bli skönt att pressa sig!

Gårdagens träning var cirkelträning i gymmet. 12 stationer, jobba 45 vila 30. Varje station gjordes 3 gånger i sträck.

Idag var det otroligt tufft. Svetten rann, jag trodde jag skulle spy och svimma i slutet. Jag sprang mycket idag. Får se om ryggen bli värre imorgon eller inte. Men vi tränade från 5.50-8.20 första dagen. Så kommande pass kommer bli utmanande.

Nu har jag tagit världens längsta tupplur. Helt underbart! Jesper är tillbakafrån Kina, så nu är vi alla rummisar under ett tak!


Mer taggad och motiverad än någonsin

Jag tror inte att någon i laget just nu är lika ambitiös, motiverad, eller målintriktad som jag är. Så känns det som i alla fall, och det är en bra känsla. Tror man, kan man.




Sun Devil

Nu har skolan börjat och jag har fått min blogggenomgång med Evelina.

Dom senaste dagarna har varit väldigt mycket om tradition på skolan och hur man skall bete sig som en idrottare. Själva värdet som en atlet på skolan är otroligt stor och det är mycket ära och stolthet. Så vi kallas Arizona State University Sun Devils. Riktigt taggad är jag på att göra en bra säsong och vara duktig i skolan, vilket jag inte tror kommer vara några problem.

Campusområdet är otroligt fint faktiskt och jag cyklar igenom det varje dag nu. Har bara engelska där dock, och resten nere i Phoenix, vilket är en rätt stor stad med en del skyskrapor! Jag var chockad.

Men men, imorgon börjar träningen för mig på riktigt. Time to be a Sun Devil!



Bloggproplem

Denna bloggen vill inte ladda upp mina inlägg som har med bilder att göra verkar det som. Jag måste ha en snabbgenomgång med Eve om det.

Det har varit fullt upp nu i 3 dagar. Sett skolan, fixat papper, träffat läkare etc.

Idag är det 1a dagen i skolan som ska bli skoj! Båda mina kurser är nere i Phoenix-campus (vi bor nära Tempe-campus). Vilket innebär att jag kommer få ta spårvagn ner so ska ta ca 25 minuter. Som sagt, jag har fösökt skriva i bloggen, men ännu inte riktigt inne hur det fungerar.

To be contunied.

Day 1

Nu har kommit på fötterna. Resan gick bra med en mindre försening i slutet, vilket är bättre än i början.

Hela söndagen gick åt att hitta säng och cykel. Det var inga problem. Ett stort tack till min rummis, Sean som tog mig runt och hade tålamod! Så nu sitter jag här och börjar den intressanta bloggen.

Idag börjar livet i skolan. Ska sitta i möten idag, tisdag och onsdag. Massa pappersarbete som ska in och registeras, så dom kan garantera att jag inte är en terrorist på skolan i princip. We wouldn't want that.

Ska försöka fixa böcker med min andra rummis, Derek också. Han kan sånt verkar det som!

Min tredje rummis, Julius kom igår hem från Grand Canyon med sin lillebror som är här och hälsar på. Dom är danskar...

Min fjärde rummis Jesper är nu i Kina och simmar Universiaden. 50fr och 50br! Skönt att åka till Kina och simma 2 grenar och åka hem på 2 veckor! Han är skåning...

Jag kommer uppdatera med bilder från mitt rum och huset så fort jag gjort i ordning rummet och hittat en byrå. Just nu ligger allt på golvet. Typiskt Deniz, eller vad säger du Carina?

Slut.

P.S Stort tack till min undebara flickvän, Bobolina som fixkade bloggen! Snyggt!

Real Love

 


Hejsan hoppsan allihopa! Eve här! Tog mig tiden att fixa ihop en blogg till min käre Deniz, så alla hans nära och kära kan följa hans rackartyg och äventyr borta i Arizona och resten av USA. Tänkte bara fatta mig kort så ska börja avrunda, men jag har bara en sak till att säga:

 


Deniz, min prins, jag saknar dig nåt så fruktansvärt mycket. Känslorna åker bergochdal-bana just nu, men jag blir lugn när jag tänker på varför du gör det här. Du satsar på din utbildning, en framtida karriär som jag vet, inte bara kommer gynna dig, men hela vår framtida familj. Jag är så stolt över dig! Jag finns alltid här och stöttar dig. Kärlek till tusen, från din, bara din, E.


RSS 2.0